Gegratineerde asperges met ham en kaassaus

Van april tot juni is het weer het aspergeseizoen! Dé tijd van het jaar om te genieten van ‘het witte goud’. Met Campina Grasboter ongezouten/gezouten roomboter hebben we nu een aantal heerlijke recepten ontwikkeld om deze periode optimaal te laten smaken. Houd je meer van de traditionele variant of ga je voor een aspergerecept met een twist? Bekijk alle recepten en laat je inspireren!

Gegratineerde asperges met ham en kaassaus

New group

  • 50 gram Campina ongezouten grasboter
  • 1½ kilogram witte asperges
  • 25 gram bloem
  • 300 ml melk
  • 150 gram geraspte belegen kaas
  • nootmuskaat
  • zout en versgemalen peper
  • 8 plakken beenham (= ca. 175 gram)
  • 900 gram geschrapte krieltjes
  • 4 eieren (maat M)

Benodigdheden

  • Ovenschaal

New group

  1. Schil de asperges en snijd een stukje van de onderzijde van de steel af. Breng de asperges in een pan met water, een snufje zout en suiker aan de kook. Kook hierin de asperges ca. 10 minuten.
  2. Verwarm de oven voor op 200 °C. Smelt in een steelpan de grasboter, roer de bloem erdoor en blijf op zacht vuur roeren tot het mengsel korrelig wordt (de bloem mag niet verkleuren). Voeg op laag vuur al roerende de melk in kleine scheutjes toe. Voeg het volgende scheutje pas toe als alle melk in de saus is opgenomen. Breng de saus al roerende aan de kook en laat de saus binden. Roer 100 gram kaas door de saus en breng deze op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
  3. Neem de asperges uit de pan en laat ze goed uitlekken. Verdeel de asperges in porties en wikkel om elke portie een plak beenham. Leg de asperges met ham in een ovenschaal. Verdeel de saus over de asperges en strooi de overige kaas er erover. Zet de schaal in de oven tot de kaassaus begint te bubbelen.
  4. Kook intussen de krieltjes in een pan met water en zout in ca. 15 minuten gaar. Kook in een steelpan met kokend water de eieren 8 minuten, pel en halveer de eieren. Serveer de gegratineerde asperges met de gekookte krieltjes en gehalveerde eieren.